تفاوت محافظ برق با استابلایزر
ممکن است هنگام مراجعه به فروشگاههای الکترونیکی برای خرید محافظ برق با استابلایزرها آشنا شده باشید. احتمالا فروشنده از مزایای استابلایزر با شما صحبت خواهد کرد اما تا چه حد میتواند صحت داشته باشد؟
با توجه به اختلاف قیمت استابلایزر و محافظ برق حتما برایتان سوال پیش آمده آیا این هزینه برای شما به صرفه خواهد بود؟ یا محافظ برق همان کار را برایتان انجام خواهد داد؟ در این مقاله سعی میکنیم نگاهی وسیعتر به تفاوت محافظ برق با استابلایزر داشته باشیم.
ابتدا بهتر است کمی با استابلایزر و مشخصات فنی آن آشنا شوید. آشنایی با استابلایزر و کاربرد آنها میتواند به درک بیشتر شما درباره میزان کارآمدیشان اثرگذار باشد.
به زبان ساده استابیلایزر (stabilizer) دستگاهی است که میتواند در زمان افت یا افزایش ولتاژ برق شهر از میزان ۲۲۰ ولت، ولتاژ برق را اصلاح کند و آن را به سطح ۲۲۰ ولت تنظیم کند. همینطور از لوازم برقی بدون قطع برق حافظت میکند. تنها زمانی استابیلایزر (stabilizer) برق خروجی را قطع میکند که ولتاژ از حد مجاز ولتاژ حداقلی و یا ولتاژ حداکثری دستگاه پایینتر یا بالاتر رود.
استابلایزر دستگاهی است برای جلوگیری از نوسانات و جبران آن و ضمانت میکند دستگاه مصرف کننده، از جریانی بدون نوسان تغذیه کند. به بیان دقیقتر، کمبود، افزایش یا نوسانهای ناگهانی و ذره بینی، در پشت استابلایزر (stabilizer) باقی خواهند ماند. آن چه که به یک دستگاه الکتریکی مصرف کننده خواهد رسید، جریانی صاف و بدون نوسان خواهد بود. برای آشنایی با مشخصات فنی و ویژگیها و خصوصیات استابلایزرها و انواع آنها میتوانید با خواندن مقاله استابلایزر چیست، اطلاعات بیشتری برای تصمیمگیری در اختیار داشته باشید.
محافظ برق چیست؟
بیشتر ما تا به حال از محافظهای برق معمولی استفاده کردهایم. درون محافظهای برق شاهد ساختار پیچیدهای نخواهیم بود. وظیفه یک محافظ برق تشخیص افت و خیز شدید ولتاژ و قطع بموقع جریان برای پیشگیری از آسیب دستگاه است.به زبان دیگر یک بازه تعریف شده از ولتاژ وجود دارد که کاهش یا افزایش ولتاژ بیش از حد مجاز موجب قطع شدن برق توسط محافظ میگردد. بدین وسیله دستگاه مصرف کننده در برابر ولتاژ بسیار پایین یا بسیار بالا در امان میماند.
با همه توضیحاتی که تا به اینجا گفتیم ممکن است سوالی ذهن شما را درگیر خود کند. با اینکه میتوانیم با هزینه پایینتر از مصرف کنندههای خود محافظت کنیم چرا برای خرید دستگاه استابلایزر هزینه کنیم؟
توجه به بالا رفتن هزینههای خرید لوازم برقی خانگی مانند یخچال و فریزر، سیستمهای صوتی و تصویری خرید استابلایزر به منزلهی یک گارانتی مادامالعمر برای حفظ سلامت آنها خواهد بود. استفاده از استابلایزر برای لوازم برقی خانگی اطمینان خاطری است برای افزایش طول عمر آنها. در ادامه به تفاوت محافظ برق و استابلایزر میپردازیم.
در پاسخ به سوال استابلایزر یا محافظ برق؟ برخی تفاوتهای استابلایزر و محافظ برق را بررسی میکنیم.
وظیفهی محافظ برق
در صورت کاهش برق شهر کمتر از 180 ولت و در صورت افزایش برق شهر به بیشتر از 250 ولت، رلهی داخلی محافظ برق عمل کرده و خروجی را قطع میکند. همچنین در صورت قطع و وصل شدن برق شهر تایمر داخلی فعال شده و مصرف کننده را پس از گذشت مدت زمان مشخصی وصل مینماید. در این بازه هیچگونه محافظتی نسبت به دستگاه شما صورت نمیگیرد و نوسانات برق اصلاح نمیشوند و به همان صورت به مصرف کننده منتقل میشوند. با توجه به آنچه گفته شد در صورتی که نوسان برق ورودی به محافظ بسیار زیاد باشد مدام دچار قطعی خواهید بود. حال تصور کنید در هنگام مشاهده برنامه مورد علاقهتان، تلویزیون مدام خاموش و روشن شود. با توجه به همین مثال ساده چه احساسی تجربه خواهید کرد؟ به احساسی که تجربه میکنید فکر کنید در جمعبندی به آن میپردازیم.
وظیفه استابلایزر:
- حذف نویزهای مد مشترک و مد دیفرانسیلی
- برخلاف محافظ برق که فقط میتواند خروجی را در صورت کاهش یا افزایش بیش از حد برق شهر قطع کند، استابلایزر میتواند کاهش یا افزایش برق شهر را نیز اصلاح کند. برق شهر را در بازهی تعریف شده استاندارد خود نگهدارد و از خاموشی مصرف کنندهها جلوگیری به عمل آورد.
- بازه ولتاژ قابل اصلاح توسط استابلایزر بالاتر از محافظهای برق معمولی است.
تفاوت محافظ برق با استابلایزر
دانستن یک نکته درباره لوازم برقی خانگی در تصمیمگیری نهایی به شما کمک خواهد کرد. نکته قابل توجه در محافظهای برق معمولی این است که تمام تجهیزات الکترونیکی در دسترس ما میتوانند در بازهی مجاز بین 200 الی 240 ولت کار کنند. اگر از این بازه خارج شوند باعث بوجود آمدن آسیب جدی یا کاهش طول عمر مفید دستگاههای الکترونیکی و حساس خواهد شد. با توجه به آنچه که کمی پیشتر گفتیم این در حالی است که بیشتر محافظهای برق معمولی، برق شهر را بین 180 الی 250 ولت قطع میکنند.
این اختلاف موجود میان ولتاژ مناسب مصرف کننده و ولتاژ قطع کننده محافظ برق ساده، یک امر مسلم برای تجدید نظر و تهیه استابلایزر است.
پیشتر از شما سوالی در خصوص احساستان هنگام خاموشی مداوم دستگاههایتان پرسیدم، همانطور که حدس میزنم احساس خوشایندی نخواهید داشت. ممکن است بگویید راه دیگری نیست و حداقل از دستگاههایتان محافظت میشود. ما در این مقاله راه نجات از قطعیهای مکرر را معرفی کردیم.
انتخاب استابلایزر به عنوان دستگاهی که هرگونه نوسانی را از بین میبرد و خروجی 220 ولتی را به مصرف کننده شما میرساند، از هر نظر به صرفهتر است. با استفاده از استابلایزر فردا هنگام نوسان قطعی ندارید، یک ولتاژ تثبیت شده خواهید داشت که سلامت دستگاه را تضمین میکند. خاموشی تنها در صورتی اتفاق میافتد که افت یا افزایش ولتاژ خارج از بازه قابل اصلاح توسط استابلایزر باشد. که این مساله بسیار دور از انتظار است.