برق اضطراری آسانسور

برق اضطراری آسانسور یا منبع تغذیه بدون وقفه آسانسور (ups آسانسور) دستگاهی است برای افزایش سطح امنیت و پیشگیری از اختلال در عملکرد آسانسور یا حبس شدن در زمان‌هایی که برق قطع می‌شود. قطعا هیچ یک از ما دوست نداریم چند دقیقه یا حتی ساعت‌ها به خاطر قطعی برق در آسانسور حبس بمانیم.

پیشگیری از محبوس شدن در آسانسور

محبوس شدن افراد در آسانسور می‌تواند بسیار خطرآفرین باشد. این مساله در خصوص افراد مسن و کودکان، ممکن است خسارات جانی بیشتری به همراه داشته باشد. اینکه این تجربه بد اتفاق بیفتد یا نه، بستگی به این دارد که شما مجهز به سیستم برق اضطراری آسانسور باشید یا خیر. اگر مجهز به سیستم برق اضطراری آسانسور باشید، می‌توانید در زمان قطعی برق با خیال راحت به نزدیک‌ترین طبقه برگردید. همچنین از جمله یو پی اس هایی که به جهت افزایش امنیت پیشنهاد می‌گردد یو پی اس دوربین مداربسته است. چرا که باعث می‌شود حتی در زمان قطعی برق هم دوربین مداربسته به کار خود ادامه دهد.

یو پی اس برای اسانسور

سیستم برق اضطراری آسانسور و مزایای آن

برق اضطراری آسانسور یا منبع تغذیه بدون وقفه آسانسور (ups) دستگاهی است که در زمان قطعی برق مانع از عدم کارایی اسانسور و محبوس شدن در آن می‌شود. به منظور استفاده بهینه از برق اضطراری آسانسور بهتر است آسانسور و تجهیزات جانبی آن به وسیله افراد متخصص به صورت دوره ای مورد بازرسی و نظارت قرار گیرد. تا در زمان قطعی یا نوسانات برق، آسانسور به درستی عمل کرده و امکان استفاده از آن وجود داشته باشد.

سیستم برق اضطراری آسانسور یا همان UPS کارکرد محافظتی نیز دارد که در زمان بروز نویزها و نوسانات برق که ممکن است به دلایل مختلف رخ دهد، از آسانسور محافظت کند و باعث افزایش طول عمر آسانسور شود. هم چنین UPS ها این امکان را دارند که به باتری های داخلی و خارجی متصل شوند تا هر گاه لازم بود برق تک فاز و سه فاز آسانسور یا هر وسیله برقی دیگری را تأمین کنند.

برق اضطراری آسانسور چگونه کار میکند؟

هنگامی که به طور ناگهانی برق قطع می‌شود، یک سیستم برق اضطراری معمولی، طی 30 ثانیه شما را به نزدیک‌ترین طبقه ممکن می‌رساند. ساده‌ترین توضیح نحوه عملکرد سیستم برق اضطرای آسانسور این است که با قطعی برق، مگنت باز می‌شود. در صورتی که آسانسور درایو داشته باشد، موتور با نیروی باطری آسانسور یا یو پی اس به دو طرف بالا یا پایین زور می‌زند. این پروسه توسط یک میکروکنترلر که در تابلو فرمان آسانسور وجود دارد، انجام می شود. پس از شناسایی جهتی که آمپر کمتری از موتور آسانسور می‌گیرد، کابین آسانسور به همان سمت هدایت می‌شود. در نزدیک‌ترین طبقه توقف می‌کند و در آسانسور باز می‌شود.

آیا تمام آسانسورها باید مجهز به سیستم برق اضطراری یا باتری آسانسور باشند؟

همان‌طور که در ابتدای مقاله گفته شد، قطعی‌های برق ممکن است موجب حبس مسافران مابین طبقات شود. شاید به‌طور تخمینی بتوان گفت که 70درصد از آسانسورهای فعلی این قابلیت را دارند که بتوان سیستم برق اضطراری آسانسور را به آنها اضافه کرد. بنابراین وجود سیستم برق اضطراری آسانسور ضروری است. یادآوری می‌کنیم که برای اینکه آسانسور خود را ایمن و استاندارد بدانید، تکنسین‌های بازدید‌کننده یا بازرسی‌کننده آسانسور شما باید از وجود سیستم برق اضطراری آسانسور اطمینان حاصل کنند.

سیستم برق اضطراری آسانسورهای چندکابینه

زمانی که چندین آسانسور وجود دارد مثل مجتمع‌هایی که تعداد بسیار زیادی آسانسور دارند. تمامی کابین‌های آسانسور با قطعی برق باید به LOBBY برگردند و در آنجا با درهای باز متوقف بمانند. حین اینکه هرکدام از کابین‌های آسانسور در حال برگشت هستند، بقیه کابین‌ها باید متوقف بمانند تا اضافه‌ باری برای سیستم های برق اضطراری یا باتری‌ها ایجاد نشود؛ که البته این بستگی مستقیم به ظرفیت برق اضطراری یا باتری اضطراری دارد.

هنگامی که تمام کابین‌ها به lobby برگشتند، یک یا چند کابین انتخاب می‌شوند تا سیستم با برق اضطراری آسانسور کار کنند؛ تعداد آنها به ظرفیت برق اضطراری آسانسور بستگی دارد. این بخش اتوماتیک را می‌توان به ‌صورت دستی نیز انجام داد. تعداد واقعی کابین‌هایی که با برق اضطراری آسانسور کار می‌کنند را می‌توان یک مقدار از پیش‌ برنامه‌ریزی‌شده قرار داد و تعداد کابین‌ها نباید از مقداری که از قبل تعیین‌شده بیشتر شود.

توجه کنید که برای ساختمان‌های بزرگ با تعداد زیاد آسانسور استفاده از سیستم های برق اضطراری آسانسور به‌جای باتری منطقی‌تر ا‌ست.

سیستم برق اضطراری آسانسورهای هیدرولیک

سیستم برق اضطراری آسانسور می‌تواند کابین را به پایین‌ترین سطح بیاورد و برای مسافران امکان خارج شدن از کابین آسانسور را فراهم کند. انجام این عملیات جز با تجهیز بودن به سیستم برق اضطراری آسانسور میسر نمی باشد. در ساختمان‌هایی مانند بیمارستان‌ها و آسایشگاه‌ها از سیستم برق اضطراری برای آسانسورها استفاده می‌شود.

یو پی اس اسانسور بهتر است یا باتری آسانسور؟

اگر در یک ساختمان معمولی هستید، از هر دو مورد یعنی باتری آسانسور و UPS می‌توان استفاده کرد. اما این دو تفاوت‌هایی دارند که بررسی می‌کنیم؛ به‌طور مثال عمر متوسط یو پی اس 4 تا 5 سال است اما باتری آسانسور 1 تا 2 سال عمر دارد. با این حال، UPS  از باتری آسانسور گران‌تر است. برتری دیگر UPS بر باتری آسانسور این است که کیفیت شارژ و دشارژ شدن آن بهتر است.

یو پی اس، باتری بلک‏‌اوت و ژنراتور از سیستم‌های تأمین برق اضطراری آسانسور می‌باشند. اگر تمایل ندارید که هزینه زیادی برای خرید تجهیزات اضطراری آسانسور کنید، می‌توانید از باتری اضطراری آسانسور یا همان باتری بلک اوت استفاده کنید. ولی همان طور که در بالا اشاره کردیم، عمر مفید باتری‌ها حداکثر دو سال می‌باشد. به جهت این که از لحاظ کیفیت عملکرد در بهترین حالت خود باشد، باید به صورت دوره‌ای توسط کارشناس مورد بررسی قرار گیرد.

اگر تمایل دارید با کمی هزینه بیشتر، از امکانات بیشتری نیز استفاده کنید، ما به شما استفاده از UPS برای آسانسور را پیشنهاد می‌کنیم. یو پی اس ها علاوه بر عمر طولانی و مفید حداکثر ۵ سال، در حفاظت از قطعات الکترونیکی مختلف آسانسور هم نقش مهمی دارد. در نتیجه هزینه‌های تعمیرات و نگهداری از موتور آسانسور کاهش می‌یابد. برای خرید یو پی اس و باتری می‌توانید از مشاوره رایگان و تخصصی نور توس بهره برید.

پس به طور کلی می توان گفت تفاوت‌های UPS و باتری آسانسور:

  • شارژ و دشارژ UPS باکیفیت‌تر است
  • طول عمر UPS از باتری بیشتر است.
یو پی اس اسانسور یا باتری

باتری آسانسور چگونه سرویس و نگهداری می‌شود؟

در بازدیدهای ماهیانه برای سرویس آسانسور، سرویس کار باید از باتری تست مجازی بگیرد؛ یعنی باید به‌طور دستی برق را حین حرکت آسانسور قطع کند تا سیستم برق اضطراری آسانسور به‌کار بیفتد و باتری دشارژ شود. توجه داشته باشید که در صورتی که باتری ماهیانه دشارژ نشود، از عمر مفید آن کاسته شده و سریع‌تر خراب می‌شود. بنابراین این تست نه‌ تنها برای بررسی وضعیت باتری است بلکه برای دشارژ باتری نیز می باشد، که در صورت استفاده نشدن از باتری ضرورت دارد.

شرکت فنی و مهندسی نورتوس همیشه برای ارائه خدمت به مشتریان قدیم و متقاضیان جدید جهت تعمیر سیستم برق اضطراری آسانسور آماده می باشد. شما تنها کافی است با تیم پشتیبانی تماس بگیرید تا در کمترین زمان شرکت، مهندسین مجرب و ماهر خود را جهت پاسخ به نیاز شما و برای راه اندازی سیستم برق اضطراری آسانسور اعزام کند.

برق اضطراری اسانسور

ضرورت استفاده از برق اضطراری در آسانسور و بالابر چیست ؟

همانطور که در بالا هم اشاره کردیم برخی از عوامل در کنار مصرف بیش از اندازه برق به خصوص در فصل گرم تابستان همه ساله شاهد قطع برق هستیم. در شرایط عادی نیز امکان قطع شدن برق ساختمان ها به دلایل مختلف وجود دارد که می تواند از مشکلات در سیم کشی ساختمان و … باشد.

لذا وجود سیستم برق اضطراری آسانسور و بالابر از اهمیت بالایی برخوردار است. تصور کنید که در یک ساختمان 10 طبقه هستید و در حال رفتن به طبقه 9 که ناگهان برق در طبقه ششم قطع می شود. در این صورت باید این امکان وجود داشته باشد که بتوانید از آسانسور خارج شوید.

یو پی اس برای آسانسور کارش دقیقا همین است که در کمتر از ۳۰ ثانیه فعال شود و آسانسور را به نزدیکترین طبقه برساند و درب آسانسور را به جهت خروج افراد از آسانسور را بگشاید.

بنابراین استفاده از سیستم برق اضطراری یو پی اس که مختص آسانسورهای کششی است و یا باتری اضطراری برای حفظ امنیت مسافران در زمان قطعی ناگهانی برق باید بر روی آسانسور و بالابر نصب شده باشد .

بازرسی برق اضطراری آسانسور

استفاده از سیستم نجات اضطراری خودکار (blackout) در هنگام قطع برق برای آسانسورهای بدون گیربکس الزامی می باشد و برای سایر آسانسورها نیز پیشنهاد میگردد.

در حالتی که از سیستم نجات اضطراری خودکار در زمانی که برق قطع است استفاده شده باشد علاوه بر رعایت مفاد بند ۱۴-۲ این سیستم باید فقط پس از قطعی برق و مطمئن شدن از نبودن در حالت بازرسی نسبت به رساندن کابین با سرعت کنترل شده توسط درایو فرکانس و ولتاژ متغیر به یکی از نزدیک ترین طبقات عمل نموده و در این حین نباید هیچ یک از قسمت های مدارسری ایمنی از جمله: قفل و کنتاکت درها، کلیدهای توقف دستی، وسایل ایمن برقی را از مدار خارج کند. همچنین پس از توقف کابین در محدوده باید امکان باز شدن درها نیز فراهم گردد.

سرویس برق اضطراری آسانسور چیست و هر چند وقت باید انجام شود ؟

در دنیا نمی توان سیستمی را یافت که نیاز به سرویس، نگهداری و تعمیرات نداشته باشد و سیستم برق اضطراری آسانسور نیز نیاز به سرویس ماهانه دارد؛ از کار افتادن چنین سیستم هایی می توانند باعث ایجاد اختلال در استفاده از دستگاه آسانسور و حتی ایجاد ترس یا مشکلاتی برای مسافرانی که در زمان قطعی برق در کابین آسانسور محبوس هستند، شود. به همین خاطر بهتر است با استفاده از افراد متخصص و با راهنمایی آنها، سیستم برق اضطراری آسانسور مرتباً مورد بررسی و بازبینی قرار گیرد. اگر برای سرویس و نگهداری دستگاه یو پی اس یا برق اضطراری خود به راهنمایی نیاز دارید خواندن این مقاله مرتبط با تعمیر یو پی اس را به شما پیشنهاد می‌کنم.

ضرورت سرویس و نگهداری آسانسور

برای این که با اهمیت سرویس و نگهداری آسانسور آَنا شوید شاره ای به اصل پارتو می کنیم.

اصل پارتو به عنوان قانون 80/20 یا قانون اقلیت‌های حیاتی نیز شناخته می‌شود. در این اصل گفته می‌شود که بسیاری از رویدادهای و اتفاقات 20 درصد از علل هستند که 80 درصدر دیگر را منجر می‌شوند. اگر بهره‌برداری از اسانسور را 3 مرحله در نظر بگیریم. اگر سرویس و نگهداری 20 درصد از آن سهم داشته باشد بدین ترتیب شاهد اثر 80 درصدی آن بر روی عملکرد اسانسور خواهیم بود. با این توضیحات هرگونه کوتاهی در سرویس و نگهداری صحیح عواقبی 80 درصدی خواهد داشت. بازدیدهای دوره‌ای به صورت منظم با درج جزییات می‌تواند از هزینه‌های از کارافتادگی و صدمات ناشی از آن جلوگیری نماید. یکی از راهکارهای موثر در بهبود کیفیت این خدمات، بهره‌گیری از یک برنامه مدون برای کنترل فرایند سرویس و نگهداری است. (MCP یا Maintenance Control Plan ) 

قطعات تشکیل دهنده UPS آسانسورها

یک سیستم برق اضطراری آسانسور یا UPS، دارای چهار بخش، از جمله:

  1. دستگاه یکسوکننده شارژ.
  2. باتری که در بیشتر USP ها، از نوع باطری های سیلد اسید می‌باشد.
  3. دستگاه مبدل جریان برق DC به AC.
  4. کلید غیرهادی.
برق اضطراری آسانسور

استفاده از چه نوع UPS آسانسور

به طور عمده از دو نوع UPS در آسانسورها استفاده می شود:

• UPS های با توان پایین

این نوع سیستم های برق اضطراری با توان پایین فقط به جهت تأمین برق روشنایی کابین آسانسور و سامانه بازکننده در آسانسور، آژیر خطر آسانسور و در آسانسورهای هیدرولیکی به جهت فعال کردن شیر الکتریکی پمپ هیدرولیک استفاده می شود و در تأمین برق موتور الکتریکی و درایو آن هیچگونه تأثیری ندارد.

یو پی اس های توان پایین، با قطع شدن جریان برق ورودی، وارد مدار می شوند و با فعال نگه داشتن بخش های مهم در آسانسور، کابین آسانسور را به نزدیک ترین طبقه هدایت می کنند و پس از ایست کامل در آن طبقه، در کابین آسانسور باز می شود.

• UPS های با توان بالا

این نوع از UPS ها به طوری برنامه ریزی شده اند که قابلیت راه اندازی موتور الکتریکی و فعال کردن برق تمامی تجهیزات کابین آسانسور در مدت زمانی که برق قطع است را امکان پذیر می کند.

نکته مهم دیگری که در رابطه با UPS های توان بالا وجود دارد این است که این دستگاه ها تنها در هنگام قطع شدن برق در آسانسورها یا در هر دستگاه دیگری استفاده نمی شوند بلکه آن ها به عنوان استابیلایزر که یک سیستم حفاظتی برای قسمت های الکتریکی آسانسور هم هستند به کار می روند و به این صورت از امکان خرابی قطعات در برار نوسانات برق پیشگیری می کند.

UPS مناسب برای آسانسورها

نحوه شارژ برق اضطراری آسانسور

سیستم های برق اضطراری آسانسورها یا همان UPS ها به این گونه عمل می کنند که UPS با تبدیل جریان AC به DC  باتری را شارژ می کند و عملا جریان الکتریکی را در خود ذخیره می کند؛ بلافاصله بعد از اینکه برق قطع شود یا جریان برق دچار نویز یا نوسان شود، inverter یا مبدل جریان برق DC به AC  با تبدیل ولتاژ جریان برق DC باتری به جریان AC، ولتاژ برق مورد نیاز موتور آسانسور را بدون ایجاد وقفه تأمین می کند و آسانسور راه اندازی می شود و همان طور که گفته شد کابین را به نزدیک ترین طبقه هدایت می کند. اخلال در این فرایند موجب می‌شود که برق اضطراری اسانسور به خوبی عمل نکند به همین دلیل تاکید ما بر بازبینی و بررسی مداوم برق اضطراری و همچنین سرویس ماهانه‌ی اسانسور می‌باشد.

قیمت برق اضطراری آسانسور

همان طور که گفتیم برای تأمین برق اضطراری آسانسور می توان از سه سیستم باتری بلک اوت یا همان باتری اضطراری آسانسور، UPS یا دستگاه ژنراتور استفاده کنید ولی از آن جایی که بسیاری از برندهای مختلف این دستگاه ها ساخت کشوری جز ایران هستند یا قطعات و تجهیزات آن ها وارداتی است، معمولاً نرخ متغیری دارند که با توجه به افزایش یا کاهش قیمت دلار، در نوسان است؛ ولی به طور کلی، قیمت انواع باتری های اضطراری آسانسور ازقیمت یو پی اس برای اسانسور یا برق اضطراری  پایین تر است؛ در صورتی که قیمت ژنراتور از هر دو مورد قبلی بالاتر است. ناگفته نماند که استفاده توأمان UPS و ژنراتور مطمئن ترین و امن ترین شیوه تأمین برق اضطراری آسانسور است چرا که UPS می تواند برخی از اشکالات ژنراتور را نیز پوشش دهد.

اگر از گیر افتادن در آسانسور وحشت دارید این مقاله را مطالعه کنید: هنگام گیر افتادن در آسانسور چه کنیم؟

برای اطلاع از قیمت یو پی اس برای آسانسور با مشاورین ما در تماس باشید.