محافظ برق کنتور خانگی - استابلایزر مخصوص کنتور
محافظ برق کنتور خانگی چیست و چرا از آن استفاده کنیم؟
استابلایزر کنتور برق دستگاهی است که هنگام افت یا افزایش شدید ولتاژ را خودکار اصلاح میکند. امروزه از وسایل ضروری خانه است و حفظ سلامت تمامی وسایل برقی را تضمین میکند.
انواع محافظ برق در یک نگاه:
به دلیل مدل های مختلف محافظ برق و استابلایزر کنتور خانه بهتر است برای خرید با انواع آن آشنا شوید. تفاوتی که در این دستگاه ها وجود دارد مربوط به میزان توان و مکان استفاده از محافظ میباشد.
محافظ برق از نظر توان چند دسته هستند:
برای وسایل برقی مانند کامپیوتر، مودم، وسایل برقی آشپزخانه و وسایلی از این قبیل بهتر است یک محافظ که دارای توان 1000 تا 2000 وات است استفاده کنید. البته برای محافظت از یخچال و فریز مقاله استابلایزر یخچال راهنمای جامعتری خواهد بود.
محافظ برق کنتورچیست؟
محافظ برق ساختمان که نام دیگر آن محافظ برق کنتور خانگی است دارای 6000 وات توان می باشد و به منظور حفاظت از کلیه ی وسایل برقی و سیستم برقی کل ساختمان به کار می رود. بسته به مصرف کنندههای خانگی شما ممکن است به توانی بیش از 6KVA نیاز داشته باشید.
اگر تغییری در ولتاژ ایجاد شود چه کاهش و چه افزایش این محافظ سریعا عکس العمل نشان می دهد و بهتر است دارای فیوز باشد.بهترین محافظ پشت کنتور برق است و باید بعد از کنتور بوسیله سیم برق ساختمان نصب شود. هنگام خرید این دستگاه باید دارای کلید قطع و وصل باشد. علت نصب استابلایزر برق ساختمان پس از کنتور این است که از افت و افزایش ولتاژ سیم کشی ساختمان جلو
دلیل مهم برای وجود کلید قطع و وصل این است که اگر اتفاقی برای جریان برق یا کنتور رخ بدهد آن را سریعا خاموش میکنیم.یک محافظ کنتور برق خانگی بهتر است که در برابر آتش سوزی مقاوم باشد چون امکان دارد که بر اثر اختلال در جریان برق آتش سوزی صورت بگیرد و به آسانی به جعبه فیوز متصل شود.
محافظ برق و دستگاه استابلایزر به عنوان یک روش کاربردی برای مقابله با نوسانات و از وسایل شما در برابر آسیب های ناشی از آن عمل می کند.
- حفاظت کامل از تمام تجهیزات برقی ساختمان: برخلاف محافظهای برق تک شاخه ای که فقط از یک وسیله برقی در برابر نوسانات محافظت می کنند. محافظ برق مرکزی تمام تجهیزات برقی ساختمان را تحت پوشش قرار می دهد.
- صرفه جویی در هزینه ها: با جلوگیری از تعمیرات پرهزینه در دراز مدت شاهد صرفه جویی در هزینه ها خواهید بود.
- خرید یک محافظ یا استابلایزر بجای تعداد زیادی محافظ برق: دیگر نیازی نیست برای هر لوازم منزل یک محافظ برق با ولتاژ متفاوت خریداری کنید.
راهنمای خرید محافظ برق کنتور خانگی
محافظ سه فاز چیست و چه کاربرد هایی دارد؟
سه فاز مانند تک فاز با قطع جریان در هنگام نوسانات از دستگاه های الکترونیکی محافظت می کند.
از این دستگاه در تابلو توزیع برق بیمارستانها، ساختمانها، مراکزصنعتی، کشاورزی و.. می توانید استفاده کنید.
این دستگاه دیجیتالی است و با مانیتور و چراغ های روی خود وضعیت کلی جریانات برق را به ما نشان می دهد.
شما با استفاده از این دستگاه در تابلو های برق ساختمان دیگر نیاز به محافظ های برق داخل خانه نخواهید داشت.
در حقیقت کار اصلی محافظ تک فاز محافظت از دستگاه های مصرف کننده برق در مدار های جریان متناوب است.
تفاوت محافظ برق با چند راهی برق چیست؟
چند راهی برق فقط یک خروجی یا پریز برق را به چند خروجی تقسیم می کند و قابلیت استفاده همزمان چند وسیله برقی را فراهم می کند اما هیچ حفاظتی در برابر ولتاژ و جریان انجام نمی دهد. خارج از بازه ولتاژ برق خروجی را قطع می کند و هیچگونه اصلاح ولتاژی ندارد.
در حالی که محافظ برق کنتور خانگی و استابلایزر و حتی ups ها این قابلیت را دارند که علاوه بر افزایش خروجی های برق لوازم الکتریکی را کاملا در برابر نوسانات جریان محافظت نماید.
محافظ ولتاژ تک فاز چیست؟
تک فاز یک دستگاه کنترل نوسان دیجیتالی می باشد که از آن برای بررسی و کنترل ولتاژ شبکه برق استفاده می شود. محافظ ولتاژ دستگاه های مصرف کننده برق در برابر نوسانات شبکه محافظت می کند. طرز کار محافظ تک فاز طوری است که در هنگام قطع و وصل پیاپی برق اتصال دستگاه مصرف کننده را از شبکه برق جدا می کند.
خرید محافظ برق کنتور خانگی و داشتن آن برای هر خانهای ضروری است زیرا برق شهری نوسانات زیادی دارد و این نوسانات میتواند به وسایل برقی داخل خانه آسیب وارد کند. برای وسایلی مانند یخچال فریزر، ماشین لباسشویی، وسایل تصویری و صوتی، کولرگازی، لپ تاپ، کامپیوتر و.. استفاده از محافظ برق ضروری است اما اینکه چه استابلایزری خریداری کنید و اینکه آیا محافظ برق انتخابی شما مناسب وسایل هست سوالاتی است که در ادامه به آنها پاسخ میدهیم.
راهنمای خرید محافظ برق کامپیوتر، یخچال و سایر لوازم صوتی تصویری
راهنمای خرید محافظ برق کامپیوتر شامل معرفی توان مصرفی مناسب برای محافظ تعداد کلیدها و سیمی یا بیسیم بودن آن میشود. محافظ برق کامپیوتر با عنوان محافظ صوتی تصویری نیز شناخته میشود. توان مصرفی این محافظ برق بین 1000 الی 2500 وات بوده و مجهز به کلید خاموش/روشن است.
در هنگام خرید محافظ برق برای یخچال باید به این مسئله توجه داشته باشید که یخچال به صورت شبانهروزی روشن است.
مهمترین راهنمایی خرید محافظ برق یخچال که میتوانیم در اختیار شما بگذاریم این است که توان مصرفی محافظ حتما بین 2000 تا 3000 وات باشد.
از آن جایی که تلویزیون هم مانند کامپیوتر به توان مصرفی بالا نیاز ندارد یک محافظ با توان مصرفی بین 1000 الی 2500 وات برای آن کافی و مناسب است. توجه داشته باشید که محافظ برق انتخابی شما مجهز به چند پریز باشد به این دلیل که تلویزیون وسیلهای است که معمولا در کنار دیگر تجهیزات آن قرار میگیرد.
اگر قصد خرید محافظ برق کنتور خانگی کولر گازی بخرید حتما این مسئله را میدانید که کولر حتی از یخچال هم پر مصرف تر است بنابراین محافظ برق مناسب برای آن باید توان بالایی داشته باشد به این دلیل یک محافظ با توان بین 3000 الی 5000 وات میتوانید گزینه خوب و ایدهآلی برای محافظت از کولر شما باشد. در نتیجه برای اینکه از تعداد زیادی دستگاه استابلایزر استفاده نکنید می توانید با خرید یک دستگاه استابلایزر 8 کاوا فردا یا اگر به توان بیشتری نیاز دارید با خرید استابلایزر 10 کاوا فردا از ولتاژ که به لوازم بقریتان می رسد اطمینان داشته باشید.
برای آشنایی بیشتر با مشخصات دستگاه استابلایزر کنتور خانگی فردا صفحه این محصول را مطالعه کنید.
گارانتی و برند معتبر
به طور کلی گارانتی داشتن یک محصول نشان دهنده این است که یک شرکت به کیفیت محصولات خود و برند خود اعتماد دارد. از آنجایی که همیشه احتمال خراب شدن محصولات برقی وجود دارد هنگام تهیه محافظ برق باید گارانتی محصول را در نظر بگیریم تا در صورت خرابی امکان تعویض و یا تعمیر آن وجود داشته باشد. علاوه بر موارد فوق فاکتورهای مهم دیگری وجود دارد که در ادامه به صورت خلاصه آنها را بیان میکنیم:
- زمان تاخیر: محافظها بر اساس توان و مداری که برای آنها مشخص شده زمان تاخیر اولیه متفاوتی دارند. زمان تاخیر اولیه باید بسته به نوع وسیله محافظ برق انتخاب شود.
- دکمه خاموش و روشن محافظ:برای اینکه بتوانید کنترل محافظ خود را داشته باشید وجود دکمه خاموش و روشن دارای و حالت بایپس مهم است.
- فاصله پریزها در محافظ برق: لوازم خانه آداپتورهایی با سایزهای مختلف دارند پس مهم است فاصله پریزها استاندارد باشد.
- بازه تصحیح ولتاژ ورودی و ولتاژ خروجی دستگاه.
نحوه عملکرد محافظ کنتور
بعد از وصل کردن محافظ برق کنتور خانگی به برق شهر در ابتدا چراغ قرمز به معنی نبودن برق روشن میشود. در مدت زمان چند ثانیه چراغ زرد به علامت زمان تاخیر روشن میشود تا برق ورودی را به حد نرمال برساند و از ورود ناگهانی برق به وسایل جلوگیری کند. در ادامه آن بعد از مدت زمان کوتاهی این چراغ به سبز تبدیل میشود به این معنی است.
که برق ورودی ولتاژ نرمالی دارد که در این مرحله پریز برق دار میشود. در صورت افت ولتاژ یا افزایش ولتاژ از حد مجاز ترمینال خروجی این محافظ کنتور به طور اتوماتیک برق آن قطع شده و چراغ قرمز روشن میشود. پس از رسیدن ولتاژ به حد مجاز چراغ قرمز خاموش و چراغ زرد روشن شده و پس از گذشتن زمان تاخیر،چراغ سبز همزمان با برق دار شدن ترمینال خروجی محافظ کنتور عمل خواهد کرد.
نکاتی که باید هنگام خرید محافظ کنتور برق خانگی به آن دقت کنید:
طول سیم از نکاتی است که باید به آن توجه داشته باشید که حداقل به اندازه فاصله وسایل الکترونیکی تا پریز برق باشد. مورد بعدی این استن که محافظ جای کافی برای همه اتصالات داشته باشد و از مهمترین مواردی که باید دقت کنید استاندارد ساخت محافظ کنتور است. یکی دیگر از نکات قابل توجه زمان پاسخ دهی محافظ کنتور به شوک الکتریکی و نوسان ایجاد شده است که در مدت زمان کوتاه بتواند آن را شناسایی کند.
چرا نیاز به نصب محافظ کنتور برق خانگی یا استابلایزر داریم؟
محافظ کنتور برق یکی از مهمترین و مؤثرترین تجهیزات حفاظتی برق است که از بهرهوری بالایی برخوردار است. این دستگاه میتواند خطرات حادثهآفرین را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و همچنین در کاهش هزینههای انرژی نیز مؤثر باشد. از مهمترین دلایلی که استفاده از محافظ کنتور برق را ضروری میکند،میتوان موارد زیر را نام برد:
- حفاظت از سلامت افراد: محافظ کنتور برق به منظور جلوگیری از نوسانات برق در سیستم طراحی شده است. در صورتی که یک خطای برقی رخ دهد و شدت جریان آن بالا باشد میتواند به قطعات،سیم و کابل و تجهیزات و دستگاههای برقی مختلف آسیب جدی وارد کند. یکی از خطرات جدی نوسانات برق در سیمها آتشسوزی است که میتوان جان و سلامت افراد ساکن در ساختمان را به خطر اندازد. محافظ کنتور برق میتواند با عملکرد خود از بروز چنین حوادثی جلوگیری کند.
- کاهش خسارت: در صورتی که از چند دستگاه برقی به صورت همزمان در ساختمان استفاده شود،منتقل شدن جریان بیش از حد میتواند باعث بروز خطای برقی شده و آسیب به این دستگاهها وارد شود. محافظ کنتور برق با عملکرد خود میتواند در این شرایط جریان را قطع کرده و از وارد شدن خسارت به دستگاههای برقی مختلف جلوگیری کند.
- افزایش طول عمر دستگاههای برقی: استفاده از محافظ کنتور مناسب در ساختمان باعث محدود شدن جریان برق منتقل شده به دستگاهها میشود. همچنین با محافظت از آنها در برابر نوسانات برق میتواند عمر مفید آنها را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
- صرفهجویی در هزینههای انرژی: استفاده از محافظ کنتور برق این اطمینان را به وجود میآورد که دستگاههای الکتریکی به درستی کار میکنند که این امر باعث میشود مصرف برق به حداقل رسیده و در هزینههای انرژی به میزان قابل توجهی صرفهجویی شود.
در شکل زیر روش نصب محافظ ولتاژ بعد از کنتور نشان داده شده است:
روش نصب محافظ
برای حفاظت از وسایل برقی چه تجهیزاتی لازم است؟
در کنار محافظ کنتور تجهیزات حفاظتی دیگری وجود دارد که میتوان از آنها برای پیشگیری از وارد شدن آسیب به دستگاههای برقی مختلف مورد استفاده قرار دارد.ترانس یا ترانسفورماتور یکی از این تجهیزات است.
ترانس وسیلهای است که میتوان با توجه به ولتاژ ورودی یا برق شهر،برق مورد نیاز دستگاهها را به صورت پلهای تنظیم کند. این وسیله در مواجهه با نوسانات شهر میتواند در کمتر از چند ثانیه با عملکرد خود افت ولتاژ را جبران کند و به این شکل از وارد شدن آسیب به دستگاههای مختلف جلوگیری نماید.
معمولا ترانسها زمانی که ولتاژ به کمتر از 210 یا بیشتر از 230 برسد وارد عمل میشود و ولتاژ را تنظیم میکند. یکی دیگر از دستگاهها و تجهیزاتی که میتوان برای محافظت از دستگاههای برقی در برابر نوسانات مورد استفاده قرار داد،استابلایزر نام دارد. دستگاهی است که میتواند از وارد شدن آسیب ناشی از نوسان ولتاژ در وسایل برقی جلوگیری کند. این دستگاه به نحوی عمل میکند که بتواند از طریق تثبیت ولتاژ، نوسانات را جبران کند.
در واقع این دستگاه زمانی که با نوسان در ولتاژ مواجه میشود، ولتاژ خروجی برای دستگاههای برقی را تا زمان از بین رفتن نوسان ثابت نگه میدارد تا آسیب جدی به دستگاههای برقی وارد نشود. تفاوت محافظ ساده با ترانس و استابلایزر این است که محافظ پس از مواجه شدن با نوسان در برق ورودی، جریان برق را تا زمان از بین رفتن نوسان قطع میکند تا به این ترتیب از وارد شدن آسیب به لوازم برقی جلوگیری کند.
اما ترانس و استابلایزر به این صورت عمل نمیکنند و در صورتی که نوسان در برق به وجود آید، با عملکرد خود افت ولتاژ و تغییرات را جبران میکنند تا لوازم برقی بدون قطع برق با ولتاژ ایدهآل خود به فعالیت ادامه دهند. به همین دلیل در مواقعی که سطح نوسان برق زیاد باشد، استفاده از محافظ کنتور برق یا ترانس استابلایزر بسیار لازم است.
جمع بندی
یکی از مشکلات مهم و اساسی در تأمین برق، نوساناتی است که در شبکه یا شهری رخ میدهد. اینها در صورتی که شدید باشند میتوانند باعث وارد شدن آسیب جدی به لوازم برقی شوند. به همین دلیل باید از تجهیزات و دستگاههای محافظتی که میتوانند در این شرایط از لوازم و دستگاههای برقی محافظت کنند استفاده شود.